Ugodne in kakovostne avtomobilske gume

Gume takoj

Pnevmatika po ugodni ceni

Vaš avtomobil popolno deluje takrat, kadar ima ustrezne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih gum je v Sloveniji po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za večjo varnost v prometu pa je letne pnevmatike priporočljivo zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume zagotavljajo najboljšo varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje vozila na cesti. Zimske razmere namreč močno spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske pnevmatike potrebno namestiti na vsa štiri kolesa.

Kot primerna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer pravilno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo popolnoma varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje vozila na cesti zagotovile kvalitetne zimske pnevmatike, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo optimalen prijem na cesti ne glede na razmere.

Menjava zimskih in letnih gum po najnižjih cenah

Menjava zimskih ali letnih gum je nujno potrebna, saj tako vaš avtomobil ustrezno pripravite na vremenske razmere ter poskrbite za lastno in tujo varnost v prometu. Rabljene gume lahko prodate ali kupite in tako znižate stroške menjave pnevmatik. Tudi najbolj vrhunske znamke gum lahko dobite po ugodnih cenah, in sicer v spletni trgovini za največjo ponudbo zimskih in letnih pnevmatik.

Menjava pnevmatik je potrebna 2X na leto in najbolje si je pravočasno zagotoviti svoje mesto na servisu in pnevmatike zamenjati v ustreznem času. Tako boste podaljšali življenjsko dobo vaših pnevmatik, prav tako pa si boste zagotovili varnost v prometu. Avtomobilske pnevmatike mora obvezno menjati primerno usposobljen vulkanizer ali mehanik, saj morajo biti nameščene popolnoma pravilno ter tudi dobro centrirane. Prav tako bo vulkanizer znal oceniti stanje vaših obstoječih gum in vam svetoval primerno menjavo.

Zakaj kupiti kakovostne zimske gume ali letne gume?

• Ker boste zagotovili najboljše delovanje avta,
• ker boste na cestah varni ne glede na razmere,
• ker kakovost zagotavljajo priznane blagovne znamke,
• ker boste varni pred zakonom,
• ker kakovostne zimske ali letne gume zagotavljajo največje udobje vožnje.

Akcija: zimske in letne gume po ugodnih cenah

Z zgodnjim nakupom zimskih pnevmatik ali letnih pnevmatik si boste zagotovili nizke cene in kakovostne blagovne znamke pnevmatik z dolgoletno tradicijo. Zaradi izboljšane tehnologije proizvodnje so pnevmatike postale bistveno bolj vzdržljive, kvalitetne in prožne. Vsekakor pa se material z leti obrabi, zato je pnevmatike potrebno menjati vsakih nekaj let.

Letne in zimske pnevmatike se med sabo razlikujejo po globini profila in drugih karakteristikah, saj so namenjene uporabi v različnih vremenskih pogojih. Obstajajo in zimske pnevmatike za osebna vozila, motorna vozila, terence, kombi vozila, traktorje, kamione, bagre ...

Varnost je v prometu na prvem mestu, zato bodite pozorni, da se pri nakupu gum odločite za dobre pnevmatike in jih menjate dvakrat letno, da boste na cesti dobro pripravljeni v vseh letnih časih.

Veliko šoferjev odlaša z zamenjavo letnih gum za zimske in obratno. Toda dolgoročno s takim načinom ne prihranimo, saj letne gume niso namenjene zimskim voznim razmeram, pravtako zimske pnevmatike niso za poletno vročino, saj se gume hitreje obrabljajo in izgubljajo svoje vozne lastnosti. Nove pnevmatike po nižji ceni lahko kupite tudi preko internet trgovine. Vaše pnevmatike so lahko tudi sezonsko shranjene pri vulkanizerjih. Primerno shranjene bodo vaše zimske gume počakale na naslednjo sezono. S tem boste prihranili čas in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske pnevmatike shranjene na pravilen način.

Verjetno ste naveličani iskanja gum pri različnih dobaviteljih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne gume za osebna vozila, kombije ali motorna vozila enostavno kupili na enem mestu in to po izjemno ugodnih cenah? Prednost nakupovanja avtomobilskih pnevmatik na spletu je vsekakor nižja cena, kot pri vulkanizerju. Imajo pa vulkanizerske delavnice prednost, da vam kupljene gume tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane pnevmatike. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti osebna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v Republiki Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj avto gum oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleži Sinclair ter Edlin. Leta 1890 je mehanik Wilch pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj gum sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske pnevmatike se je nato razvijal vzporedno z avti. Avtomobilska pnevmatika nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni rezultat je avto guma, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avtomobilski industriji.

Znamke avtomobilskih gum so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo najboljši in najbolj znani proizvajalci avtomobilskih in moto pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske pnevmatike za moto vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v cestnem prometu je potrebno pnevmatike ustrezno zamenjati.

Avtomobilske pnevmatike morajo biti ustrezno nameščene. Najboljše, da jih namesti izkušen vulkanizer ali mehanik, saj si le tako lahko zagotovite varnost. Potrebno je poskrbeti tudi za menjavo pnevmatik pred zakonsko določenim datumom, saj so kazni dokaj visoke. Tudi z vidika varnosti ni priporočljivo pozimi voziti letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je pri nas po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, strokovnjaki pa priporočajo menjavo letnih pnevmatik z zimskimi že konec oktobra ali v začetku novembra, ko temperature padejo pod 7°C. Zimske pnevmatike zagotavljajo največjo varnost, če jih ustrezno namestimo na vsa štiri kolesa, kar predpisuje tudi zakon o varnosti cestnega prometa.

Obvezna oprema

Za zimsko opremo se šteje tudi letne pnevmatike na vseh 4 kolesih in ustrezne verige za sneg, ki morajo biti v zimskih razmerah pravilno nameščene na pogonskih kolesih. Pri vozilih s 4-kolesnim pogonom pa morajo biti snežne verige nameščene na kolesih zadnje osi. Samo zimske gume na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito in varno zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke. Zaradi posebne snovi pa bodo zimske gume tudi pri temperaturi pod 7 stopinj C dovolj mehke, da bodo zagotovile ustrezni oprijem tudi na suhi in nezasneženi cesti.

V skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v R Sloveniji je na cestah v Sloveniji, razen na avtocestah in hitri cesti, na katerih so zimske razmere, prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Upravljavec avtocest in hitrih cest lahko na teh cestah zaradi zimskih razmer za prej navedena vozila časovno in prostorsko omeji promet. O prepovedi prometa mora obvestiti javnost in postaviti prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče. Za učinkovito, racionalno in varno omejitev prometa v zimskih razmerah na avtocesti in hitrih cestah upravljavec teh cest uskladi ukrepe s policijo.

Voznik, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima primerne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 EUR. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) evrov. Danes so gume izdržljivejše in kakovostnejše kot pred leti. Proces izdelave in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro gume zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti slabša. S tem pa je tudi varnost na cesti slabša. V Sloveniji večina voznikov dvakrat letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske gume. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa ponavadi nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove pnevmatike stare oz kdaj so bile proizvedene.

<< Domov