Kakovostni prenosni računalniki za vse priložnosti

Kako najti dober prenosnik?

Prenosni računalniki postajajo nujen pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi za dom, saj uporabniku zagotavljajo mnoge prednosti. Prenosniki so prava izbira zaradi svoje prilagodljivosti, saj ga lahko uporabljate kjer koli in imate svoje dokumente ves čas pri roki. Ravno tako prenosni računalniki zaradi svoje optimalnejše oblike in hkrati manjšega obsega strojne opreme za svoje delo porabljajo bistveno manj energije kot navadni osebni računalniki. Prenosniki se med seboj razlikujejo po izgledu, velikosti ekrana in tudi zmogljivost, zato je potrebno pri iskanju najboljšega prenosnega računalnika dobro pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se je potrebno, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega iskati ustrezen prenosnik, ki vam bo zagotovil kar največjo zmogljivost in hkrati nizko ceno.

Ugodni prenosniki visoke kvalitete

Prenosniki se razvrščajo v raznovrstne kategorije, ki se med seboj razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in nekaterih drugih karakteristikah. Glede na množičnost ponudbe boste z malo podrobnejšega brskanja in raziskovanja z lahkoto našli ugodne prenosnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnega računalnika ne sme biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete najvišjo kvaliteto in morate izbrati zadosti zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal nemoteno delo.

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po CPU-jih in pomnilniku RAM-u, ki določata, kako hiter bo računalnik in koliko programov se lahko hkrati brez težavizvaja. Pomnilnik označujemo v Gb in več Ram-a zagotavlja hitrejši ter bolj odziven računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 3 GB pomnilnika naprej ter 2-jedrni CPU s hitrostjo vsaj 2 GHz.

Druga stvar, ki jo morate upoštevati pri izbiri prenosnega računalnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je prostor, kamor shranite vse pomembne dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Dandanes imajo prenosni računalniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 60 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja ključna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste izbirali optimalenprenosnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon očem bolj prijazen in je primeren tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi boljšo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona pomemben dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnika.

Še eden izmed pomembnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je izrednega pomena predvsem v primerih, ko nameravate s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnega računalnika je odvisna od namembnosti prenosnega računalnika in njegove zmogljivosti. Visokozmogljivi prenosniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosniki tehtajo 1,3 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če se odločite za zlato sredino, je najboljša izbira za vas standarden vsestranski prenosni računalnik, ki ponavadi tehta približno 2,5 kg.

Še zadnja izmed najpomembnejših komponent, ki v prvi fazi vplivajo na vašo izbiro prenosnega računalnika, je videokartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnega računalnika. V prenosnih računalnikih večinoma ni dovolj prostora za videokartice, kakršne so vgrajene v običajnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh različicah, kot vgrajena grafična kartica ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosni računalniki in zmogljivost njihove baterije

Pri izbiri prenosnika pomembno vlogo gotovo igra tudi računalniki zmogljivost baterije, vendar jo lahko bistveno podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed alternativ za daljšo življenjsko dobo baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko bistveno podaljšate zmogljivost baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so LAN povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnih računalnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za izboljšanje vzdržljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite neprestano vrtenje trdega diska.

Če prenosnega računalnika dalj časa nimate v uporabi, je priporočljivo, da baterijo napolnite do 60-procentne zmogljivosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako ohranili optimalne lastnosti in prenosnem računalniku omogočili dolgo življenjsko dobo.

<< Domov